MASSAGE

Behandelingen
Voor de behandeling is het gewenst dat u zelf één of twee badlakens meebrengt. Trek gemakkelijk zittende kleding aan. Voor dames is het handig een Bh met achtersluiting te dragen. Verder een gemakkelijke. In verband met hygiëne is het wenselijk dat u voor uw bezoek fris/gedoucht bent.

Een (eerste) behandeling wordt vooraf gegaan door een vraaggesprek (anamnese of intake), waarin de sportmasseur vragen zal stellen over uw algemene gezondheid (lichamelijke en sociale/psychische gezondheid), het functioneren van uw lichaam, sportbeoefening en veranderingen daarin, klachten, behandeling bij fysiotherapeut en/of arts.

Daarna zal de sportmasseur uw lichaam inspecteren door te kijken en waar nodig te voelen.
Indien noodzakelijk zal een functieonderzoek gedaan worden, waarbij actief, passief en met weerstand bepaalde bewegingen worden uitgevoerd, om een beeld te krijgen van het functioneren van het bewegingsapparaat (spieren, gewrichten en banden).

Met de verkregen gegevens bepaalt de sportmasseur óf en op welke wijze behandeling plaats kan vinden. Er wordt een behandelplan voor u opgesteld. Afhankelijk van de klacht kan de sportmasseur kiezen voor de onderstaande behandeling(en).

Sport-/Ontspanningsmassage
Massage van de spieren met een activerend of ontspannend doel, ter bevordering van het herstel of ter voorkoming van blessures. Bij een ontspanningsmassage is het karakter van de behandeling rustig met handgrepen die gericht zijn op ontspanning van het onderliggende weefsel. Bij een sportmassagebehandeling wordt in een hoger tempo gewerkt en is het karakter van de behandeling wat steviger, gericht op het herstel van het weefsel.

Bandage/tapen
Een deel van het bewegingsapparaat wordt d.m.v. tape of een bandage ondersteund, waardoor de functie verbeterd of gecorrigeerd wordt. De tapeconstructie draagt bij aan optimalisatie van het herstel. De tape wordt door de masseur aangelegd. Het kan nodig zijn dat voorafgaand aan het aanleggen van de tape of bandage, het betreffende lichaamsdeel onthaard wordt.

Oefeningen (gericht op actief herstel)
Gerichte oefeningen van één of meerdere spiergroepen, ter versterking of rekking van de spieren, waardoor de functie ervan verbetert. De sportmasseur legt de oefening(en) uit en laat u onder begeleiding ervaren hoe de oefening(en) uitgevoerd moet(en) worden. Evt. krijgt u ‘huiswerk’ mee om gedurende de periode tussen 2 afspraken ook thuis met uw herstel bezig te kunnen zijn.

Manuele Lymfedrainage
Door middel van deze massage wordt het lymfesysteem geactiveerd, waardoor de afvoer van vocht en afvalstoffen wordt geoptimaliseerd. De behandeling richt zich op de lymfeklieren en evt. lokale vochtophopingen en is rustig en ontspannend van aard.

Bindweefsel- en Periostmassage
Bindweefselmassage richt zich niet op de spieren, maar op de onderliggende bindweefsellaag (reflexzonetherapie). Via die bindweefsellaag en de zenuwen die zich daarin bevinden is het mogelijk onderliggende weefsels te beïnvloeden. Via inspectie van de rug wordt beoordeeld waar eventuele problemen zich voordoen en vindt ook de behandeling plaats.

Advisering
Naast een massagebehandeling zal de sportmasseur u ook adviezen geven, die betrekking kunnen hebben op het uitvoeren van uw werkzaamheden, de manier van sporten, houding, zaken die uw herstel kunnen bevorderen enz.

Mocht de sportmasseur tot de conclusie komen dat behandeling niet mogelijk is, dan zal zij u doorverwijzen naar huisarts/fysiotherapeut.

Contra indicaties
De sportmasseur behandelt in principe alleen gezonde mensen. Er zijn een aantal redenen om niet te behandelen, o.a. koorts, griep, ontstekingen, algemene infectieziekten, slechte algemene gezondheid, te veel pijn, huidaandoeningen (in het te masseren gebied), trombose of arteriosclerose, extreme vermoeidheid of uitputting. Vanzelfsprekend vindt ook geen massage plaats als er een aversie tegen massage is.

Mocht u twijfels hebben of behandeling mogelijk is, bel vrijblijvend voor advies: 06 30422430.

 

.